wtorek, 2 lutego 2016

Bezglutenowe Faworki - Fat Thursday



Tłusty czwartek zbliża się do nas wielkimi krokami. Ostatni czwartek przed Wielkim Postem, zwany tez zapustami czy ostatkami. Dzień, w którym nawet najwięksi mistrzowie zdrowego odżywiania ulegają pokusom. Pączki ociekające lukrem, faworki obsypane cudownym cukrem pudrem i wszelakie pochodne tych pyszności nie dają nikomu przejść obojętnie. Ale oczywiście w Tłusty Czwartek każdemu wolno. Udało mi się zmodyfikować rodzinny przepis na Faworki czy też Chrusty do wersji bezglutenowej i lekko odchudzonej zastępując śmietanę jogurtem naturalnym.

Bezglutenowe Faworki

Składniki:
2 szklanki (1szkl-250ml) mąki bezglutenowej do wypieków, plus do podsypania
4 zółtka
3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka octu jabłkowego
szczypta soli
cukier puder do posypania
olej do smażenia
opcjonalnie 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia dla spulchnienia wypieku
 
Jeśli nie posiadamy nietolerancji glutenu, a jesteśmy jedynie na diecie bezglutenowej zleconej przez dietetyka np. przy niedoczynności tarczycy, tak jak w moim przypadku, możemy też dodać zwykły proszek do pieczenia bądź sodę, to nie powinno zaburzyć naszej diety.


Następnie zagniatamy trochę ciasto i dodajemy ocet. Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę tworząc kulę. Ubijamy ciasto wałkiem ok 5 min, ciągle je przewracając, do momentu powstania pęcherzyków powietrza. Po ubiciu naszej kuli rozwałkowujemy ciasto jak najcieniej. Jeśli ciasto zbyt mocno się klei podsypujemy mąką. Kroimy na podłużne paski, a potem przecinamy w romby, robiąc nacięcie w środku. Przekładamy jeden koniec chrusta przez dziurkę i szybko smażymy na głębokim oleju.



Gotowe, ostudzone faworki oprószamy cukrem pudrem. Wychodzą bardzo chrupiące.






Pamiętajmy, by użyć sprawdzonej bezglutenowej mąki do wypieków, by dobrze nam się połączyły składniki. Z przepisu wychodzi cały talerz faworków, jak na zdjęciu.


Enjoy xxx

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz